|
Witam wszystkich. Pytanko ... czy mogę ujawnić pracodawcy... a dostałem do wypełnienia kwestionariusz osobowy (budżetówka) w którym mam podać: Stopień służby wojskowej, Przydział mobilizacyjny, Czy zwolniony ze służby wojskowej , jeżeli tak to na jakiej zasadzie... (przeniesiony do rezerwy, niezdolny, itp., Gdzie służyłem, kiedy.... Specjalność wojskowa. Na moje pytanie do pracodawcy o podanie podstawy prawnej dla czego mam to ujawnić ... pracodawca rzucił mi kodeks pracy. W KP czytam: Art. 22.1 kodeksu pracy zawiera katalog danych, jakich firma może żądać od kandydata do pracy lub pracownika. (Nie przewiduje, aby mógł domagać się przekazania informacji o planach rodzicielskich czy stosunku do służby wojskowej. Ma do tego prawo, gdy zezwalają na to przepisy szczególne. Np. obowiązek poinformowania o stosunku do służby wojskowej dotyczy licencjonowanych pracowników ochrony, bo tak przewiduje ustawa o ochronie osób i mienia. Wiec pytanie zasadnicze... czy ujawnienie tego typu danych jest jakoś umocowane ustawowo lub rozp.? Czy ujawniając tego typu dane nie naruszę ustawy o Tajemnicy... czy ochronie informacji ... ? Proszę o odpowiedź.
|