Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Informacja niejawna (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Informacja niejawna
All Bandy (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Informacja niejawna 2008/11/13 05:38 Oklaski: 0  
Witam wszystkich.
Pytanko ... czy mogę ujawnić pracodawcy... a dostałem do wypełnienia kwestionariusz osobowy (budżetówka) w którym mam podać:
Stopień służby wojskowej,
Przydział mobilizacyjny,
Czy zwolniony ze służby wojskowej , jeżeli tak to na jakiej zasadzie... (przeniesiony do rezerwy, niezdolny, itp.,
Gdzie służyłem, kiedy....
Specjalność wojskowa.
Na moje pytanie do pracodawcy o podanie podstawy prawnej dla czego mam to ujawnić ... pracodawca rzucił mi kodeks pracy.
W KP czytam:
Art. 22.1 kodeksu pracy zawiera katalog danych, jakich firma może żądać od kandydata do pracy lub pracownika.
(Nie przewiduje, aby mógł domagać się przekazania informacji o planach rodzicielskich czy stosunku do służby wojskowej. Ma do tego prawo, gdy zezwalają na to przepisy szczególne. Np. obowiązek poinformowania o stosunku do służby wojskowej dotyczy licencjonowanych pracowników ochrony, bo tak przewiduje ustawa o ochronie osób i mienia.
Wiec pytanie zasadnicze... czy ujawnienie tego typu danych jest jakoś umocowane ustawowo lub rozp.?
Czy ujawniając tego typu dane nie naruszę ustawy o Tajemnicy... czy ochronie informacji ... ?
Proszę o odpowiedź.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.