Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Nienależna emerytura (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Nienależna emerytura
jarko3006 (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Nienależna emerytura 2008/04/20 02:40 Oklaski: 0  
Jestem byłym żołnierzem zawodowym - zwolnionym - przywróconym - zwolnionym . Pobierałem przez blisko 3 lata emeryturę. Obecnie decyzją Dyrektora WBE w Warszawie potrącana jest 1/2 emerytury tytułem zwrotu "nienależnie pobranego świadczenia" -z podoficerskiej emerytury pozostało niewiele, a żyć trzeba. Wypłacono mi także jedynie różnicę z "12". Zgłosiłem się do kancelarii prawnej o pomoc - podjęte przez prawnika działania są nieskuteczne , ewentualnie sądy nasze stoją po stronie WBE. Czy ja i moja rodzina możemy mieć nadzieję na pomyślne zakończenie tej drogi przez mękę?

Edytowany przez: marketing, w: 2009/01/07 22:37
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Lukasz Bierylo (Admin)
Admin
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:Cóż mogę jeszcze zrobić? 2008/04/21 17:11 Oklaski: 1  
Po "ponownym" zwolnieniu należy się tzw. 12-stka w pełnej wysokości. We wszystkich tego rodzaju zakończonych sprawach w których występowaliśmy należności te zostały zasądzone. Jeśli działania pełnomocnika są nieskuteczne, może należałoby pomyśleć o jego zmianie. Z drugiej strony trzeba mieć na uwadze, że sprawy sądowe w Warszawie trwają znacznie dłużej niż w innych mniejszych miastach.
Co do emerytur, to na dzień dzisiejszy zapadają w większości miast w Polsce wyroki korzystne dla żołnierzy. Owszem, zdarzają się także wyroki nakazujące zwracać emerytury, jednak należy się od nich odwoływać (włącznie z Sądem Najwyższym). Od decyzji WBE o wypłacie emerytury z potrąceniem także należy się odwołać do sądu.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.