Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Zwrot kosztów za przejazdy ?? (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Zwrot kosztów za przejazdy ??
kamcia138 (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Zwrot kosztów za przejazdy ?? 2008/02/23 19:08 Oklaski: 0  
Mamy poważny problem.
Mój mąż jest nadterminowym żołnieżem obecnie na szkole podoficerskiej. Po szkole zacznie służbę zawodową czyli od kwietnia. Do tej pory rozliczał sie za przejazdy do domu na weekendy. Wczoraj dowiedzieliśmy sie że niby to mu sie nie nalezy i prawdopodobnie bedziemy musieli zwrócic to co do tej pory nam wypłacali.
W jednostce gdzie pracuje kazali mu na własna ręke poszukać ustawy że takie cos mu sie należy. Więc proszę o pomoc może ktoś tutaj mi pomoże bo ja już nie wiem gdzie szukać:((
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Lukasz Bierylo (Admin)
Admin
graphgraph
Odp.:Zwrot kosztów za przejazdy ?? 2008/02/23 22:39 Oklaski: 1  
Kwestie te reguluje rozporządzenie RM z dnia 19 września 2006 r. w sprawie szczególnych uprawnień żołnierzy w czynnej służbie wojskowej do przejazdów na koszt wojska (Dz.U.2006.181.1326), jako rozporządzenie wykonawcze do ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U.2004.241.2416).
Należałoby więc przeanalizować w/w akty prawne w odniesieniu do sytuacji Pani męża. W razie wątpliwości proszę o kontakt (lukasz.bierylo@e-prawnicy.pl).

Natomiast jeśli Pani mąż zostanie już żołnierzem zawodowym, to zastosowanie będą miałly do niego inne przepisy. Zagadnienie należności finansowych żołnierzy zawodowych uregulowane jest w rozdziale 5 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz.U.2003.179.1750 z późn. zm.). Należności za podróże służbowe dotyczy art. 73 ust. 1 pkt 5 oraz art. 86 ust. 1 tejże ustawy. Ponadto szczegółowe regulacje dotyczące omawianych kwestii zawiera rozporządzenie MON z dnia 28 maja 2004 r. w sprawie należności żołnierzy zawodowych za przeniesienia i podróże służbowe (Dz.U.2004.140.1487).
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
kamcia138 (Użytkownik)
graphgraph
Odp.:Zwrot kosztów za przejazdy ?? 2008/02/24 17:09 Oklaski: 0  
Dziekuje za odpowiedź znalazłam to co mnie interesowało.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.