|
|
|
Wymeldowanie bez zgody 2008/01/04 22:15
|
Oklaski: 0  
|
|
Od 13czerwca 2007 jestem rozwodka.Jak sie dowiedzialam po rozwodzie maz nie uwzglednil mnie na akcie wlasnosci mieszkania.Mieszkanie zostalo zamienione za doplata po slobie w 2001roku a slob byl w 2000roku.W chwili obecnej maz mnie i nasze wspolne dzieci wymeldowal i mieszkam w tej chwili w wynajetym domku gdzie mamy boyt tymczasowy bez pobytu stalego.Czy jest to mozliwe ze byly maz mogl nas wymeldowac bez mojej zgody?czy mam jakiekolwiek prawa wraz z dziecmi do tego mieszkania?Jakie sa konsekwencje matki bedacej bez meldunku stalego i bez pracy majacej przy sobie dzieci utrzymujacej sie ze swiadczen rodzinnych i alimentow?
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
Odp.:Wymeldowanie bez zgody 2008/02/20 18:30
|
Oklaski: 1  
|
|
Zameldowanie bądź wymeldowanie dowolnej osoby z lokalu jest czynnością administracyjną i nie ma wpływu na stan prawny lokalu (ani też nie zależy od posiadania tytułu prawnego do lokalu). Posiadania zameldowania nie daje także prawa do przebywania w danym lokalu.
W celu wymeldowania lokatora składa się odpowiedni wniosek do urzędu gminy. Podstawą wymeldowania jest okoliczność, iż nie mieszka on w lokalu już od conajmniej 3 miesięcy (art. 15 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych, Dz.U. z 1984 r. Nr 32, poz. 174 ze zm.). Nie potrzeba zgody tego lokatora.
Odnośnie praw do mieszkania, to w zapytaniu podała Pani za mało danych, aby można było udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
Odp.:Wymeldowanie bez zgody 2009/07/11 23:28
|
|
|
jestem po rozwodzie rok,mieszkam nadal z bylym mezem w mieszkaniu jego,jestem tam zameldowana 11lat,mieszkanie to jest wlasnoscio meza ktory dostal je w spadku dlugo wczesniej niz sie znalismy,mam pytanie?czy byly moz ma prawo mnie wymeldowac z pobytu stalego i wyrzucic na bruk jesli przebywam tam non stop i daje mu na oplaty..prosze o odpowiedz,bardzo bede wdzieczna,dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
Odp.:Wymeldowanie bez zgody 2009/07/11 23:31
|
|
|
zanrletka1 napisał: jestem po rozwodzie rok,mieszkam nadal z bylym mezem w mieszkaniu jego,jestem tam zameldowana 11lat,mieszkanie to jest wlasnoscio meza ktory dostal je w spadku dlugo wczesniej niz sie znalismy,mam pytanie?czy byly moz ma prawo mnie wymeldowac z pobytu stalego i wyrzucic na bruk jesli przebywam tam non stop i daje mu na oplaty..prosze o odpowiedz,bardzo bede wdzieczna,dziekuje
|
|
|
|
|