Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
czy możliwe jest wykluczenie z majątku po ojcu?? (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: czy możliwe jest wykluczenie z majątku po ojcu??
H5N1 (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
czy możliwe jest wykluczenie z majątku po ojcu?? 2009/01/26 03:27 Oklaski: 0  
Witam i proszę o radę w mojej sprawie.

Obecnie zamieszkuję gospodarstwo- dom i 2 hektary ziemi. Gospodarstwo jest moją własnością po podziale majątku jako masy spadkowej między mnie i siostrę ( siostra otrzymała pozostałą, większą część ziemi i mieszka ze swoim mężem osobno)

Dziś mam 25 lat, zamieszkuję to gospodarstwo samotnie od ukończenia 18 roku życia ponieważ wtedy opuściłem rodzinę zastępczą. Moja mama zmarła gdy miałem 8 lat i była jedyną dobrą osobą w moim życiu. Mój ojciec to był pijak i gnój, bił i zdradzał matkę o nas nigdy nie dbał, chwała bogu zapił się na śmierć jak miałem 16 lat.
Dziś nie szczędzę przed ludźmi gorzkich słów na temat ojca, a jak jestem na cmentarzu to opluję jego pomnik lub przewrócę wazon z kwiatami. Ojciec leży w grobie z ładnym pomnikiem razem z babką i z dziadkiem ze strony ojca ( którzy również matce nie szczędzili cierpienia z racji tego, że między innymi nie wniosła majątku bo była z biednej rodziny )
Niedaleko mnie mieszka ciotka- siostra ojca która poszła z tego gospodarstwa jak była młoda- typowa sytuacja czyli gospodarz ( mój ojciec ) został tu a ona poszła za swoim mężem. Teraz bardzo boli ją to, że ja i siostra mamy to gospodarstwo. Ciotka lepiej żyje z moją siostrą, natomiast ja zarówno z ciotką jak i z siostrą żyję w konflikcie.

Ciotka wie o moim stosunku do ojca i dziadków, wie ze przed ludzmi opowiadam jaki był ojciec i ze na cmentarzu nie szanuje jego grobu. I tu sedno sprawy- ciotka straszy mnie, że pójdzie do sądu zgłosić to i ze dom zostanie mi odebrany ponieważ nie szanuję pamięci jako spadkobierca. Wiem, ze w takiej sytuacji można być wykluczonym ze spadku ale przed stwierdzeniem nabycia. Ja jestem właścicielem domu od kilku lat ( końcowo od 2 lat ponieważ sprawa podziałowa trwałą długo ) więc czy faktycznie ciotka lub siostra mogą zabrać mi sądownie dom na podstawie mojego zachowania względem zmarłych spadkodawców??

Z góry dziękuje za opinię.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:czy możliwe jest wykluczenie z majątku po ojcu?? 2009/02/18 01:44 Oklaski: 5  
rozumiem że przez sprawy spadkowe rozumie Pan postępowanie w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku zakończone postanowieniem, że spadek po zmarłym nabył pan i siostra w częsciach po 1/2.
w dalszej kolejności trzeba jeszcze przeprowadzić dział spadku.
jeśli pan dopisze jak było możliwe bedzie ustosunkowanie się do pana sprawy
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.