Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Odp.:Podpisać czy nie? intercyza i spłata I-szej żony (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Odp.:Podpisać czy nie? intercyza i spłata I-szej żony
Ahneszka (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Podpisać czy nie? intercyza i spłata I-szej żony 2008/12/12 20:48 Oklaski: 0  
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu moich problemów. Mój przyszły mąż zaproponował podpisanie intercyzy, która ma mnie uchronić przed ewent. roszczeniami ze strony jego I-szej żony. Ma on zobowiązania alimentacyjne (małoletnia córka) i będzie spłacał byłą żonę po podziale majątku, który ma miejsce w br, chociaż rozwód orzeczono ponad 10 lat temu. Czy ma to znaczenie dla mnie, że wspólny majątek mojego przyszłego męża i jego byłej żony powstał przed zmianami w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym? I czy np utrata przez niego pracy sprawi, że ja będę obciążona finansowo i jak się do tego ma intercyza? Czy to dotyczy również alimentów?
I jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa dziedziczenia po współmałżonku z którym podpiszę intercyzę?
Przeczytałam chyba wszystkie artykuły dostępne w Internecie na ten temat i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania?
Ahneszka
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:Podpisać czy nie? intercyza i spłata I-szej żony 2009/01/09 17:19 Oklaski: 5  
w przypadku podpisania intercyzy powstaną dwa odrębne majatki: Pani i męża. Wszystkie zadłużenie męża będzie spłacane z jego majątku.
Podpisanie intercyzy nie ma większego wpływu na sprawy związane z dziedziczeniem
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.