Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Opieka nad matka (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Opieka nad matka
margot.s (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Opieka nad matka 2008/05/18 23:25 Oklaski: 0  
Chcialabym sie dowiedziec czy jest jakis prawny sposob by zmusic dziecko do opieki na matka.
Rodzice opiekuja sie moja niepelnosprawna babcia(wzieli ja do siebie poniewaz babcia nie daje juz rady sama sobie radzic), podczas gdy jej drugi syn odmawia wszelkiej pomocy ( oprocz podkreslania ze po smierci babci legalnie bedzie mu sie nalezala polowa jej mieszkania ). Wlosy mi sie jeza na glowie przy takim wyrahowaniu i przyznaje ze mam ochote zeby poniosl konsekwencje za takie zachowanie (rodzicom i babci wstyd jest o tym mowic);
Czy ktos moze mi poradzic co mozna zrobic w takiej sytuacji?
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:Opieka nad matka 2008/06/03 21:08 Oklaski: 5  
skoro się nie opiekuje można spróbować w testamencie zapisać cały majątek dzieciom które się opiekują chorą i wydziedziczyć syna który nic nie robi
Art. 1008. Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.