|
Witam! Mama moja chce mi przekazac w darowiźnie mieszkanie własnościowe w Łodzi o pow.ok.60 m2, oczywiście z opcją zamieszkiwania przez matkę w tym lokalu dalej.Ja mieszkam poza Łodzią. 1/6 własności tego mieszkania jest zapisana na mojego brata,który nie żyje.Pani notariusz stwierdziła,że część należąca do nieżyjącego brata jest dziedziczona przez córkę brata oraz jego drugą żonę,która obecnie wyszła ponownie za mąż.Po śmierci brata nie odbyła się sprawa spadkowa.W księdze wieczystej widnieje nazwisko mojego brata. Chciałbym się dowiedzieć,jak powinienem postąpić? -Czy przyjąć darowiznę od matki a następnie przeprowadzić sprawę spadkową po śmierci brata?Jeżeli tak to czy będę musiał natychmiast spłacać żonę brata i jego córkę?Nie dysponuje na chwilę obecną odpowiednią kwota pieniędzy.Jak najlepiej rozliczyć się ze spadkobiercami brata i kiedy? -Czy lepiej byłoby aby mama przeprowadziła sprawę spadkową a następnie przekazała mi mieszkanie w darowiżnie? -Czy przyjęciem takiej darowizny nie wpędzam się w kłopoty? -Czy jest jakieś inne ,korzystniejsze rozwiązanie przyjęcia darowizny mieszkania? Co trzeba by było zrobić? -Jak wyglądała by ewentualna sprzedaż takiego mieszkania gdzie byłbym właścicielem w 5/6 a matka wyraziłaby zgodę na sprzedaż?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
|