Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: metlik i zastraszanie
sebasx (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
metlik i zastraszanie 2011/07/30 16:35 Oklaski: 0  
Witam,

pracowalem w poprzedniej firmie przez okres 1.5roku (rok na umowie) jako programista. Z przyczyn zwiazanych ze stresem i duza odpowiedzialnoscia, duza iloscia nieplatnych nadgodzin i brakiem urlopow zwolnilem sie. Poniewaz poprzednio mialem doswiadczenie w dzialnosci w Akademickich Inkubatorach Przedsiebiorczosci postanowilem ponownie zaczac pracowac na swoim. W AIP nie jest sie osoba prawna, ale placi sie skladki, opodatkowuje zyski itp.

Moj poprzedni pracodawca zaczyna robic mi problemy poniewaz zajmuje sie defacto tym samym rynkiem co on (nie korzystam z zadnych jego klientow, poprostu prowadze sprzedaz oprogramowania na AppStore). Pracowca straszy mnie ze zrobi mi problemy. W AIP bede odprowadzal skladki, dzialalnosc swoja poza AIP otworze za miesiac, dwa. zastanawiam sie nad uzyskaniem dofinansowania, nie chce jej otwierac na szybko i byle jak z pospiechu dlatego AIP jest dla mnie ochrona prawna.

W umowie z poprzedniej firmy istnieje zapis "(...) oraz pisemnego informowania pracodawcy o podjeciu jakiejkolwiek formie dodatkowego zatrudnienia". Pracujac jeszcze w tej firmie prowadzilem oczywiscie na legalu, umowa, podatki itp. szkolenia ECDL. Moj pracodawca wiedzial od poczatku o tych szkoleniach. nie konfliktowaly one z moimi godzinami pracy. Niestety nie mialem niczego na pismie. Czy moj pracodawca moze robic z tego powodu problemy?

Bylem pierwsza osoba ktora pokazala ze mozna sie zwolnic przy takich warunkach pracy i wiem ze druga z osob takze chce sie zwolnic z wlasnej woli. Na pewno pracodawca bedzie winil mnie za to i bedzie chcial sie zemscic. Dostaje od czasu informacje ze sprawe mojego dzialania przekaze do sadu. Ja jednakze mimo ze nie mam jeszcze zadnych dochodow juz mam umowe z AIP ktora chroni mnie prawnie

Dodam jeszcze ze nie wiem czy moglbym ew. wziac to w swoja obrone przed sadem ale mam kilka kwestii odnosnie rozliczania sie tej firmy z ZUSem, w stylu zarabiasz 2000zl a odprowadzane masz skladki za 1200zl
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.