Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Odp.:Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. HELP! (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Odp.:Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. HELP!
maxsoft (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. HELP! 2008/10/28 07:13 Oklaski: 0  
Miałem umowę o pracę na czas określony na 10 lat.
Była klauzula o 2 tyg okresie wypowiedzenia.
Przepracowałem tam przeszło 2 lata.

Dziś dostałem Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia na postawie Art. 52. &1.
Pozwolę sobie zacytować treść na wypowiedzeniu:

Przyczyna: bezzasadne naruszenie dobrego imienia pracodawcy, naruszenie reguł zasad współżycia społecznego w zakładzie pracy przez rozpowszechnianie na forum publicznym obelżywych, obraźliwych i nieprawdziwych informacji o pracodawcy i niektórych pracownikach.

A teraz zacytuję mój wpis który umieściłem na forum i który to odnaleźli w internecie kierownicy, przez co oczywiście zostałem zwolniony.
Napisałem jak najbardziej prawdę co działo się w zakładzie:

Firma schorowana. Ludzie przestraszeni. Przejawy mobbingu i wykorzystywanie taniej siły roboczej do pracy w weekendy za które często nie masz zapłacone to atuty Firmy. Przykre komentarze kierownictwa które jest zestresowane przez wielkiego wodza. Starzy pracownicy jeszcze w miarę zarobią ale Ci co pracują od 2005r. mogą zapomnieć o sprawiedliwym wynagrodzeniu. Tylko powstanie związków zawodowych jest w stanie wyleczyć tą chorobę. Wypowiedzenia się absolutnie nie boję bo i tak na chleb mi nie wystarcza. Nie liczcie na jakieś godziwe zarobki bo podwyżek nie będzie. Pozdrawiam wszystkich, oraz oczywiście tych co uważają że wszystko jest ok, bo boją się gębę otworzyć.

Pisałem to pod wpływem zdenerwowania po rozmowie z kierownikiem.

Więc teraz mam pytanie.
Czy pracodawca w tej sytuacji miał prawo mnie zwolnić na podstawie Art 52. 1.?

Czy mam się odwoływać do sądu pracy?
Proszę o pomoc.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Odp.:Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. HELP! 2008/11/04 22:09 Oklaski: 5  
proponuję odwołać się do sądu pracy i wówczas sąd oceni kto miał rację
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
agrets890 (Użytkownik)
graphgraph
Odp.:Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. HELP! 2011/07/05 22:09 Oklaski: 0  
Uważam, że nie miał prawa.
Je¶li przydarzy³ siê wypadek drogowy nie z Twojej winy, trzeba walczyæ o odszkodowanie.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.