|
Witam
Mam pytanie. Jestem pracodawcą. W umowie o pracę z pracownikiem wpisałem zapis :
> a/Pracownik przez czas trwania umowy, oraz okres 12 miesięcy od > rozwiązania umowy, nie może bez pisemnej zgody Agencji, prowadzić > identycznej działalności takiej jak Agencja, lub podobnej wynikającej z > numerów PKD. > b/Agencja w wyniku nie wywiązania się z zapisu pkt11 będzie dochodzić > od Pracownika prawa do odszkodowania w wysokości 5000zł."
... nie ma tam zapisu w drugą stronę, o odszkodowaniu dla pracownika.
1/ czy po rozwiązaniu umowy o pracę za porozumieniem stron zapis ten obowiązuje i trzeba pracownikowi płacić przez okres 12 m-cy odszkodowanie min 25% jego wynagrodzenia, mimo że nie była spisana oddzielna umowa o zakazie konkurencji ? 2/ czy trzeba spisywać nową umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, ponieważ w poprzedniej umowie o pracę nie była podana wysokość odszkodowania dla pracownika. 3/ czy można się z tego zapisu w umowie o pracę wycofać ?
4/ Czy po prostu, aby nie płacić co miesiąc 25 % wynagrodzenia przez okres 12 miesięcy, podpisać tę umowę - o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, z datą wydania świadectwa pracy? Pracownik wówczas będzie mógł założyć firmę konkurencyjną, ale ja przez rok nie będę musiał mu płacić należnych 25 % wynagrodzenia.
proszę o radę Tomasz Kosewski
|