Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Proszę o szybką odpowiedź. (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Proszę o szybką odpowiedź.
lolipop (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Proszę o szybką odpowiedź. 2009/06/10 06:48 Oklaski: 0  
Sprawa bardzo pilna.

Między innymi chodzi o umowę na czas nieokreślony.
Moja kolejna umowa o pracę na czas określony dobiega końca. Następna umowa, jaką powinienem otrzymać jest umowa na czas nieokreślony. Niestety pracodawca nawet nie ma zamiaru ją podpisać. Chce wręczyć mi miesięczną umowę zlecenie, tak aby nie było ciągłości w umowach, a tym samym ominąć przepis prawny i od początku zacząć cały system. Po miesiącu daje pracownikom umowę na pół roku. Rozmawiałem już z jednym prawnikiem, który twierdzi, że nie mają do tego prawa, nie mogę w taki sposób omijać przepisów. Zalecił mi zgłoszenie tej sprawy do PIP. W wyniku rozmowy, którą przeprowadziłem z pracownikiem pipu dowiedziałem się, że pracodawca może tak zrobić.

W tej sytuacji nie wiem, kogo słuchać? Kto ma rację? Przecież przy umowie zlecenie, nie musimy wykonywać pracy osobiście, a ja wykonuję ją w zakładzie. Nawet istnienie takie coś że pracodawca czasami ma obowiązek przekształcić tę że umowę w umowę o pracę.

Proszę o szybką odpowiedź i ewentualnie podanie przepisów prawnych, na które mogę się powaołać przy następnej rozmowie z pracownikiem pipu.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.