Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Odp.:Prawne przesunięcie dnia wypłaty do 15 dnia. (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Odp.:Prawne przesunięcie dnia wypłaty do 15 dnia.
Chmurka100 (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Prawne przesunięcie dnia wypłaty do 15 dnia. 2008/05/10 18:44 Oklaski: 0  
Witam. mam małe pytanko co do daty wypłaty wynagrodzenia. za jakiś czas będę pracować w Centrum kredytowym wiem na jakich warunkach itp. jedyna rzecz która mnie zastanawia to dzień wypłaty który u nich obowiązuje tj. do 15 dnia następnego miesiąca a według k.p. jest mowa ze do 10 dnia. Jednakże pracownicy podpisują aneks do umowy i wyrażają zgodę na przesunięcie tej daty do 15 gdyż jest to uzależnione od przelewów z banków i zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem?? z tego co wiem właściciel kontaktował się z biurem rachunkowym i owe biuro stwierdziło że jest to zgodne z prawem. Pozdrawiam pa
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Odp.:Prawne przesunięcie dnia wypłaty do 15 dnia. 2008/05/15 16:58 Oklaski: 5  
Art. 85. § 1. Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie.

§ 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.

§ 3. Jeżeli ustalony dzień wypłaty wynagrodzenia za pracę jest dniem wolnym od pracy, wynagrodzenie wypłaca się w dniu poprzedzającym.

§ 4. Składniki wynagrodzenia za pracę, przysługujące pracownikowi za okresy dłuższe niż jeden miesiąc, wypłaca się z dołu w terminach określonych w przepisach prawa pracy.

Art. 85 § 2 kp, podobnie jak wiele innych przepisów prawa pracy, ma charakter normy semiimperatywnej, jednostronnie bezwzględnie obowiązującej. Jest to norma, która wyznacza minimalny zakres ochrony interesów pracownika jako zwykle słabszej strony stosunku pracy. Zastosowanie takiej normy może być uchylone lub ograniczone przez strony stosunku prawnego tylko wtedy, gdy postanowienia umowy są korzystniejsze dla strony objętej ochroną normatywną. Wynagrodzenie przysługuje pracownikowi zasadniczo za pracę wykonaną (art. 80 kp) i dlatego wypłaca się je z dołu (art. 85 § 2 kp). Przepisy Kodeksu pracy nie zabraniają jednak wprowadzenia odstępstwa od tej reguły np. w regulaminie wynagradzania albo w umowie o pracę. Treść umowy o pracę może być swobodnie kształtowana przez strony w ramach obowiązujących przepisów prawa. Strony mogą wprowadzać do umowy o pracę dowolne ustalenia, pod warunkiem, że nie będą one mniej korzystne dla pracownika niż obowiązujące normy prawne (art. 18 kp). Żaden przepis prawa ani charakter (natura) stosunku pracy lub zasady współżycia społecznego, nie stoją na przeszkodzie, aby strony umowy o pracę uzgodniły wcześniejszy, niż wynikający z art. 85 § 2 kp, termin płatności wynagrodzenia za pracę. Zgodnie z art. 18 § 1 kp postanowienia umowy o pracę mogą być korzystniejsze dla pracownika niż przepisy prawa pracy. Ta podstawowa, ogólna zasada ochrony uprawnień pracowniczych może być oczywiście odniesiona również do przepisów dotyczących ochrony wynagrodzenia za pracę.

Oznacza to, iż odmienne i niekorzystne uregulowanie w umowie o pracę lub aneksie zasad wypłaty wynagrodzenia jest bezskuteczne.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Chmurka100 (Użytkownik)
graphgraph
Odp.:Prawne przesunięcie dnia wypłaty do 15 dnia. 2008/05/16 05:05 Oklaski: 0  
Bardzo dziękuje za odpowiedz na moje pytanie. osobiście mi to nie przeszkadza że wypłata będzie przesunięta ale chciałam wiedzieć czy to zgodne z prawem i teraz już wiem. jeszcze raz dzięki pozdrawiam
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.