Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Odp.:Ulga na dziecko (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Odp.:Ulga na dziecko
Krzysztof (Gość)
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ulga na dziecko 2008/01/15 16:22  
Witam.
Moja sytuacja wygląda następująco. Ożeniłem sie w kwietniu 2007r. z osobą która ma dziecko(jej były mąż ma ograniczone prawa rodzicielskie w sumie nie interesuje się dzieckiem jest bezrobotny) Czy w tym przypadku mogę odpisać od podatku ulgę na dziecko?
Dziękuję z góry za odpowiedz.

Krzysztof
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
joanna pipiora (Gość)
Odp.:Ulga na dziecko 2008/02/03 19:51  
Krzysztof napisał:
Witam.
Moja sytuacja wygląda następująco. Ożeniłem sie w kwietniu 2007r. z osobą która ma dziecko(jej były mąż ma ograniczone prawa rodzicielskie w sumie nie interesuje się dzieckiem jest bezrobotny) Czy w tym przypadku mogę odpisać od podatku ulgę na dziecko?
Dziękuję z góry za odpowiedz.

Krzysztof
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
ania (Gość)
Odp.:Ulga na dziecko 2008/02/08 19:54  
W lutym 2007 wyszłam za mąż
W lipcu 2007 roku urodzilam syna
przeczytala w gazecie ze nie moge
sie za zeszly rok rozliczyc z mezem poniewaz
poniewaz nie bylismy malzenstwem przez caly 2007 rok
jak mam skorzystac w takim razie z ulgi
skoro tylko nasze wspólne dochody pozwola na uzyskanie calej ulgi?
Odp.:Ulga na dziecko 2008/02/29 17:49  
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych ulga przysługuje podatnikom, którzy „w roku podatkowym wychowywali własne lub przysposobione dzieci”.
Z ulgi mogą więc korzystać nie tylko rodzice, ale też opiekunowie prawni dzieci.
W przypadku rodziców, w stosunku do których orzeczony został rozwód albo separacja, odliczenie przysługuje jednemu z nich.
Pan zdaje się że nie spełnia żadnego z warunków do zastosowania ulgi
Odp.:Ulga na dziecko 2008/02/29 17:56  
Przede wszystkim zwracam uwagę, iż czym innym jest wspólne rozliczenie z mężem, a czym innym ulga na dziecko.
Małżonkowie mogą skorzystać z możliwości łącznego opodatkowania się, jeżeli:
- oboje podlegają nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (tzn. mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej);
- istnieje między nimi wspólność majątkowa małżeńska;
- złożą stosowny wniosek we wspólnym rocznym zeznaniu podatkowym w ustawowym terminie, tzn. do 30 kwietnia 2007 r.,
- pozostawali w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy.

natomiast ulga na dziecko zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych przysługuje podatnikom, którzy „w roku podatkowym wychowywali własne lub przysposobione dzieci”. Rodzicom przysługuje jeden wspólny limit ulgi na każde dziecko, choć oczywiście mogą się nim podzielić np. po połowie.
Cała ulga przysługuje także wówczas, gdy dziecko urodzi się np. w połowie roku. W ustawie jest mowa o tym, że ulga przysługuje podatnikom, którzy wychowywali dzieci "w roku podatkowym". Nie ma wymogu wychowywania dzieci przez cały rok. Wydaje się więc, że nawet jeśli dziecko urodzi się 31 grudnia 2007 r. rodzicom będzie przysługiwała pełna ulga.
osadacienia (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:Ulga na dziecko ( Rodzina Zastępcza) 2009/02/26 18:20 Oklaski: 0  
Mam pytanie,jestem w rodzinie zastępczej. mam 21 lat, od 18 roku prowadze samodzielne gospodarstwo domowe ale mieszkam z rodzina zastępcza ciagle. Zmienila sie ustawa i od tego roku rodzina zastepcza tez moze odliczac ulge. CZy w moim przypadku tez jest to mozliwe? czy prawnie ciagle jestem w rodzienie zastępczej??
prosze o odpowiedz
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.