Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Umowa ustna
pmack (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Umowa ustna 2008/10/22 03:14 Oklaski: 0  
Dzień dobry!
Kupiłem od dewelopera parterowy domek jednorodzinny w zamkniętym osiedlu na 10 domów (na razie jest 5). Deweloper zapewniał mnie ustnie przed podpisaniem umowy kupna, ze na sąsiedniej działce od strony południowej postawi podobny dom, nie zasłaniając mi zbytnio widoczności i zapewniając prywatnośc od strony tarasu.
Teraz okazuje się, że budowany od paru tygodni budynek na sąsiedniej działce będzie jednak inny bo wiekszy niz przewidywał i jego okna z parteru i z piętra bedą wprost nad naszym tarasem, ze wzgledu na to że dom jest duzy i dlatego wysunął go głębiej w ogród niż to nam mówił, a to zmieniło całkowicie aspekt wizualny i prywatności na naszej działce.
Jeżeli chodzi o przepisowe odleglości od płotu (4m) i % zabudowania działki, to wszystko jest zgodne z przepisami. Jest po prostu inaczej niz nas zapewniał, ale nie mamy tego na piśmie.

Pytanie: czy taka ustna umowa, której świadkami bylismy tylko on, moja żona i ja jest w jakimś stopniu dla niego wiążąca, czy mamy szanse dochodzić swoich praw i jak to zrobić?

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników tego przydatnego Forum!
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:Umowa ustna 2008/11/04 22:14 Oklaski: 5  
obawiam się że nie jest Pan w stanie skutecznie wyegzekwować swoich poczynionych uzgodnień. Po piwrwsze z tego powodu, iz w umowie najprawdopodobniej jest zapis, iż zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności lub podobny zapis, po drugie, jeśli takiego zapisu nie ma - ciężko będzie udowodnić co państwo ustnie uzgodili.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.