Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
CZY NAPRAWDE JESTEM ZADŁUZONY (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: CZY NAPRAWDE JESTEM ZADŁUZONY
pawelban (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
CZY NAPRAWDE JESTEM ZADŁUZONY 2008/04/14 04:39 Oklaski: 0  
Witam
mam poważny problem.

mam 21 lat.obecnie mieszkam z rodzicami studiuje i do niedawna miałem szerokie plany na dalszą przyszłosc.jednak niedawno otrzymałem pismo o zadłużeniu wynikającym ze zeległości w czynszu mieszkania w którym mieszkam z moją rodziną,znaczy z rodzicami i z dwoma braćmi.

Kwota jest bardzo wysoka,rodzice nie mówili mi, że mają takie problemy finansowe.
zamierzam pomóc rodzicom w spłacie tego długu jednak potrzebuje na to czasu, gdyby obecnie moje dochody lub samochód który chce kupić zajoł komornik,uniemożliwi mi to dalszy rozwój.mój brat dostał już pismo o zajęciu wypłaty przez komornika,gdyż pracuje on na umowę o prace, ja na umowę zlecenie i nigdy na umowe o prace nie pracowałem,cały czas sie uczyłem.

moje pytanie brzmi czy to zadłużenie mnie obejmuje??
kiedyś słyszałem o czymś takim że obowiązek utrzymania osoby w tym opłacenia mieszkania do momentu gdy nie mam stałego dochodu i jestem osoba ucząca się,to moi rodzice mają prawny obowiązek utrzymywania mnie,nie wiem ile w tym prawdy.poza tym zadłużenie powstawało kiedy ja byłem jeszcze osobą niepełnoletnią.
czy to możliwe, że w momencie z uzyskaniem pełnoletnosci długi moich rodziców staja się moimi długami??

mam tez pytanie odnosnie mojego brata.
jest w innej sytułacji gdyż po skończeniu 18 lat poszedł do pracy na stałą umowę.jednak czy obejmuje go zadłużenie, które powstało gdy był niepełnoletni?i czy obejmują go odsetki karne??w końcu nie byliśmy świadomi o tego zadłużenia.czy jego i moje zadłużenie może podlega osobnemu podliczeniu.

z góry dziękuje za wszelkie informacje w tej sprawie.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Wojciech Kłoskowski (Admin)
Admin
graph
Odp.:CZY NAPRAWDE JESTEM ZADŁUZONY 2008/04/17 20:42 Oklaski: 5  
stosownie do art. 688(1) § 1 kodeksu cywilnego za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie. Odpowiedzialność tych osób ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania. Skoro jest Pan pełnoletni i dalej tam zamieszkuje to zadłużenie obejmuje także Pana. Można by próbować ograniczyć obciążające Pana zadłużenie do kwoty powstałej po uzyskaniu pełnoletności, ale nie gwaratuję ostatecznego rozstrzygnięcia sądu.
Przepis nie uzależnia odpowiedzialności za dług od pełnoletności tylko od okresu stałego zamieszkania.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
pawelban (Użytkownik)
graphgraph
Odp.:CZY NAPRAWDE JESTEM ZADŁUZONY 2008/04/18 07:00 Oklaski: 0  
dziękuje bardzo. w prawdzie miałem nadzieje na bardziej pocieszającą wiadomość, ale dobrze wiedzieć na czym stoje.
spróbuje powołać się na to że większość zadłużenia powstała w czasie kiedy byłem niepełnoletni a w tym przepisie pisze że za czynsz odpowiadają osoby pełnoletnie.
nie wiem czy to coś da ale spróbuje.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.