|
Witam 11.01.2008r. temu przedluzalem umowę z Era Gsm w punkcie franchisingowym Era Mix Elektronix korzystając z mozliwosci nabycia nowego aparatu telefonicznego. Przy podpisaniu umowy konsultant nie zaproponował mi przełożenia karty SIM do nowego telefonu ani nawet włączenia nowego telefonu, aby sprawdzic czy jest sprawny. Gdy w domu uruchomilem nowy aparat okazalo się ze posiada on tzw. bad pixel, czyli wadę fabryczną wyświetlacza. Zwrocilem sie do sklepu o wymianę aparatu na nowy - z wadliwego nie korzystalem, a przeciez dostalem produkt niezgodny z umową. Nie chcialem jego naprawy w ramach gwarancji, gdyż podpisując ze mną umowę sklep zobowiązał się do zaoferowania mi NOWEGO telefonu. W związku z tym, że konsultant nie wywiązał się z obowiązku i nie zaproponował sprawdzenia aparatu przy akcie sprzedaży, wydaje mi się ze mialem prawo żądać wymiany telefonu na nowy. Sklep oczywiscie sie na to nie zgodzil. Napisalem do ERY zażalenie w związku z tą sytuacją, a telefon za posrednictwem sklepu oddalem do punktu Nokia z prosbą o ekspertyzę (co bylo konieczne przy skladaniu reklamacji z powodu niezgodnosci towaru z umową). Przy oddawaniu telefonu wyraznie ZASTRZEGLEM PISEMNIE w obecnosci kierownika sklepu, ze nie życzę sobie naprawy telefonu a jedynie ekspertyzę (mam na to dokument). Po kilku dniach kierownik sklepu napisal mi maila z informacją, ze moj telefon jest do odbioru i zostal NAPRAWIONY (wbrew mojej woli!). Dodatkowo: pracownik sklepu bombarduje mnie mailami i sms'ami w sprawie odbioru telefonu, ale kiedy tuz po otrzymaniu sms'a probuje się do niego dodzwonic to nie odbiera (ze strachu?). Dzwonilem do ERY w tej sprawie, jednak konsultant telefoniczny twierdzi ze nie mogą oni wplynąć na sklep, gdyz jest to tylko punkt franchisingowy i ich procedury się roznią. Jedyne co mi poradzono to aby nie odbierac telefonu ze sklepu i zlozyc kolejne zażalenie, na ktorego rozpatrzenie mam czekać miesiąc! (podejrzewam, ze skutek tez moze byc marny, bo znowu Era zrzuci odpowiedzialnosc na punkt franchisingowy i umyje rece). CO MAM ROBIC W TEJ SYTUACJI?! Nie z mojej winy otrzymalem wadliwy produkt, wbrew mojej woli zostal on potraktowany w serwisie i nie z mojej winy nie mogę z niego korzystac juz ponad 2 tygodnie (a zapowiada się dluzej). Czy mam dalej dociekać swego czy moje argumenty i tak nie wygrają z biurokracją? Pytalem w FIRMOWYM SALONIE ERY jak u nich wygladalaby taka sytuacja i dostalem odpowiedź, ze bez problemu moglbym wymienic telefon gdybym u nich przedluzal umowe. Po co są więc punkty franchisingowe? Zawieranie umów tam wiąże się ze złą obslugą klienta, samowolką pracowników i ryzykiem. Przeciez zawierając umowę z Erą punkty te zobowiązują się do swiadczenia pewnej jakosci uslug! Czuję się oszukany i nie satysfakcjonuje mnie sluchanie o tym, ze ERA w zaden sposob nie moze wplynąć na punkt Era Mix Elektronix. Co mogę zrobić? POZDRAWIAM
|