Forum eprawnicy
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Odwołanie od nakazu z klauzulą wykonalnosci (1 wejść)
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Odwołanie od nakazu z klauzulą wykonalnosci
SEB_PIO (Użytkownik)
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odwołanie od nakazu z klauzulą wykonalnosci 2009/08/05 05:44 Oklaski: 0  
Witam
Mam następujący problem.
Pod koniec zeszłego roku otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym (dotyczy płatności za czynsz - działalność gospodarcza z czerwca 2004 roku).
Od powyższego nakazu złożyłem sprzeciw, w którym podniosłem temat przedawnienia roszczenia.
Sąd wezwał mnie do uzupełnienia braków (chodziło o brak kopii dla wierzyciela) jednak dzięki naszej kochanej poczcie pismo do mnie nie dotarło, a sąd uznał za doręczone.
W tej sytuacji sąd odrzucił mój sprzeciw.
Złożyłem odwołanie na złą pracę poczty i pismo o przywrócenie terminu.
Odpowiedzi jak zwykle nie otrzymałem.
Otrzymałem natomiast pismo od komornika (wczoraj) o zajęciu rachunku bankowego z informacją o klauzuli wykonalności, od której przysługuje zażalenie.
Jak mogę wstrzymać egzekucję, w jaki sposób mogę się odwołać od decyzji sądu?
Dodatkowo w zeszłym tygodniu dowiedziałem się o umorzeniu dokładnie takiej samej sprawy z tym samym wierzycielem z uwagi na brak zdolności procesowej tj. brak upoważnienia do reprezentowania przed sądem pełnomocnika ze strony wierzyciela (ten sam występował w mojej sprawie tylko sędzia się nie dopatrzył) - czy jest to może jakaś przesłanka do odwołania?
Liczę na pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.

P.S. Okazało się dodatkowo dzisiaj po sprawdzeniu akt sprawy, że mimo wcześniejszego pisma z mojej strony dotyczącego prawidłowego adresu do korespondencji sąd wysyłał pisma na różne adresy (również na ten, z którego się wyprowadziłem) i stąd wynika wspomniany wcześniej brak jakiejkolwiek odpowiedzi, a sąd uznał pisma za doręczone.

Edytowany przez: SEB_PIO, w: 2009/08/05 20:00
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Idź do góry Odpowiedz
Pobierz nagłówki ostatnich postów.