|
Witam wszystkich. Od razu chciałbym przeprosić, jeżeli temat jest w niewłaściwym miejscu - jestem tu nowy i nie za bardzo łapię się w tych wszystkich dziedzinach prawnych.
Moje pytanie odnosi sie do przedawnienia przestępstwa. Wg polskiego kodeksu karnego :
"Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem roku od dowiedzenia się pokrzywdzonego o osobie sprawcy przestępstwa, lecz nie później niż z upływem 3 lat od popełnienia czynu. Wymienione wyżej terminy niekiedy są nazywane w literaturze przedawnieniem ścigania."
Poprosiłbym o dogłębne wyjaśnienie, albowiem kompletnie tego nie rozumiem a wujek google świeci pustkami. Czy chodzi o to, że przestępstwo przedawnia się po roku, jeżeli pozew do sądu miałby charakter prywatny? Jeszcze raz wybaczcie, naprawdę mało wiem o polskim prawie, ale czy przypadkiem nie jest tak, że pozew składamy do prokuratury i w naszym imieniu występuje prokurator już jako oskarżyciel publiczny? Poproszę o wyjaśnienie, i z góry pięknie dziękuję.
|