|
Witam !
Zakupiłem mieszkanie u dewelopera, który jest spółką z o.o. Podpisałem umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego wraz z wpisaniem do księgi wieczystej roszczenia o zawarcie umowy przeniesienia własności. Wpłaciłem deweloperowi całość należności za mieszkanie. Budowa jest na ukończeniu, ale deweloper wskutek ogólnego kryzysu, a także działań sąsiada - wpływowej spółdzielni mieszkaniowej, która ciągłymi odwołaniami przeciąga proces inwestycyjny - znalazł się na skraju upadłości. Wiem, że prawo upadłościowe i naprawcze stanowi, iż wprawdzie w warunkach upadłości wygasają prawa i roszczenia osobiste ciążące na nieruchomości, ale podlegają one zaspokojeniu z sumy uzyskanej ze sprzedaży przedmiotu obciążonego. Proszę o informację, jak odbywa się to w praktyce postępowania upadłościowego. Jak przepis ten interpretowany jest przez Sąd i syndyka. Czy faktycznie fakt wpisania roszczenia do księgi wieczystej stawia mnie w uprzywilejowanej sytuacji w stosunku do nabywców mieszkań, którzy tego nie uczynili.
Pozdrawiam i dziękuję
|