|
Witam Pracuję na umowę o pracę na stanowisku asystentki do spraw administracyjnych, ukończyłam socjologię i nie mam przygotowania ekonomicznego ani księgowego. Po odejściu koleżanki zajmującej się fakturowaniem usług ja przejęłam jej obowiązki - przygotowanie trwało oficjalnie 2 tyg. praktycznie ok. 2 dni (koleżanka dokańczała swoje sprawy i nie miała czasu na nauczenie mnie swoich obowiązków). Firma ma księgową z firmy zewnętrznej (księgowość niepełna). Sytuacja, jaka mi się przytrafiła jest taka: Wystawiam faktury - zwykle w programie. Ostatnio trzeba było wystawić fv zaliczkową. Ponieważ powiedziałam, że nie wiem, jak to zrobić (a sytuacja była pilna) kazano mi wypisać fv w exelu na podstawie starych, poprzednio wystawianych przez koleżankę fv. Tak zrobiłam, jednak nie zwróciłam uwagi na to, że "wzorzec" to była fv dla kontrahenta zagranicznego. Nie sprawdziłam nr konta (nie przekazano mi informacji, że firma ma w tym banku dwa konta - myslałam, ze walutowe jest w innym banku). Niestety, okazało się, ze to konto było walutowe i wpłata od kontrahenta (polskiego) poszła na konto walutowe, gdzie automatycznie została przewalutowana na euro, a co za tym idzie firma poniosła stratę. Nie mam w umowie podpisanej odpowiedzialności finansowej. Faktury podpisuję "z.up.", ale nie mam na to upoważnienia pisemnego. Szef mi zaproponował albo obniżkę wynagrodzenia, aż do spłaty poniesionych przez nich kosztów, albo zwolnienie i podanie mnie do sądu o tę kwotę. Zgodziłam się (ustnie) na obniżkę (aneksu jeszcze nie podpisałam), ale ponieważ atmosfera w firmie zrobiła się generalnie nieciekawa (dorzucanie dodatkowych obowiązków, pretensje o wszystko i nic (także za cudze błędy) oraz awantury przy pozostałych pracownikach, rozważam kwestię zwolnienia się na własne żądanie. Chciałabym wiedzieć, czy rzeczywiście muszę zapłacić tą stratę? Kwota to ok. 5 tys. (moje 2 pensje brutto). Czy mogą mnie po ewentualnym moim odejściu z tej firmy podać do sądu? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.
Edytowany przez: marketing, w: 2009/01/07 22:17
|