|
|
|
Umowa najmu a pierwokup 2008/03/10 22:28
|
Oklaski: 0  
|
|
Witam Od dnia 14 czerwca 2005roku jestem najemcą lokalu mieszkalnego od Urzędu Gminy. Od roku 1995 mieszkałam tu ze swoim narzeczonym cały czas do dnia dzisiejszego na meldunku tymczasowym. Oprócz mnie jako drugi najemca lokalu mieszka w drugiej części budynku emerytowany nauczyciel na stałym meldunku. Natomiast moja niedoszła teściowa, na 2 tygodnie przed śmiercią syna bez jego zgody, zameldowała się na stałe, ja podpisując umowę o najem nie wiedziałam o tym. Teściowa nie mogła wynająć tego mieszkania ponieważ jest osobą pełnosprawna a mieszkanie zostało przystosowane przez środki PFRON oraz nasze własne pod niepełnosprawność moją oraz mojego narzeczonego. Dziś dowiedziałam się że Gmina chce wystawić budynek do przetargu – oczywiście mnie nie stać na taki wydatek. Utrzymuję się z renty socjalnej, czyli niższej niż najniższa emerytura, renta z ZUS. Czy w moim przypadku można skorzystać z prawa pierwokupu ,lub jakiegoś innego przepisu pozwalającego mi na przejęcie lokalu ? Wcześnie rozmawiając z Panią Wójt twierdziła że mam prawo, pierwokupu teraz tłumaczy się stałym meldunkiem mojej teściowej, obecna Pani wójt, w czasie kiedy moja teściowa się meldowała, była sekretarzem Gminy. Pani wójt poinformowała mnie że większe prawa do mieszkania ma moja była teściowa mimo iż nie płaci za nic czynsz ,podatek itd. wszystko jest na moje nazwisko Co do przetargu to dodam, że była to kiedyś szkoła która, przez wiele lat stała jako nieużytek. Przez plac na którym stoi jest najkrótsza droga na boisko które Gmina ma zamiar wyremontować z funduszu europejskiego, oprócz tego stoi jeszcze budynek gospodarczy przeznaczony na szatnie dla piłkarzy należący do gminy, . Podejrzewam więc że bardziej zależy Gminie na przejęciu szkoły i przeznaczeniu jej na budynek rekreacyjno-rehabilitacyjny tym bardziej że już jest częściowo prze zemnie i mojego byłego narzeczonego przystosowany. Ponawiam więc pytanie: Czy w moim przypadku można skorzystać z prawa pierwokupu ,lub jakiegoś innego przepisu pozwalającego mi na przejęcie lokalu ? Czy faktycznie moja teściowa ma większe prawa niż ja ? Czy gmina ma prawo wystawić budynek na przetarg mimo iż zamieszkują go osoby wywiązujące się z umowy?
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
Odp.:Umowa najmu a pierwokup 2008/03/12 21:55
|
Oklaski: 5  
|
|
W pani opisie znajduje się zbyt mało danych aby udzielić kompleksowej odpowiedzi, poza tym problem jest dość skomplikowany i pracochłonny, zaś forum nie jest takim miejsce, gdzie można uzyskać bezpłatną kompleksową poradę. W związku z powyższym wskażę Pani jedynie przepisy, zaś ich analizy dokona Pani sama.
Art. 691. § 1. kodeksu cywilnego - W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek niebędący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci.
§ 3. W razie braku osób wymienionych w § 1 stosunek najmu lokalu mieszkalnego wygasa.
§ 4. Osoby, które wstąpiły w stosunek najmu lokalu mieszkalnego na podstawie § 1, mogą go wypowiedzieć z zachowaniem terminów ustawowych, chociażby umowa najmu była zawarta na czas oznaczony. W razie wypowiedzenia stosunku najmu przez niektóre z tych osób stosunek ten wygasa względem osób, które go wypowiedziały.
§ 5. Przepisów § 1-4 nie stosuje się w razie śmierci jednego ze współnajemców lokalu mieszkalnego.
Art. 34. 1. ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami - W przypadku zbywania nieruchomości osobom fizycznym i prawnym pierwszeństwo w ich nabyciu, z zastrzeżeniem art. 216a, przysługuje osobie, która spełnia jeden z następujących warunków:
1) przysługuje jej roszczenie o nabycie nieruchomości z mocy niniejszej ustawy lub odrębnych przepisów, jeżeli złoży wniosek o nabycie przed upływem terminu określonego w wykazie, o którym mowa w art. 35 ust. 1; termin złożenia wniosku nie może być krótszy niż 6 tygodni, licząc od dnia wywieszenia wykazu;
2) jest poprzednim właścicielem zbywanej nieruchomości pozbawionym prawa własności tej nieruchomości przed dniem 5 grudnia 1990 r. albo jego spadkobiercą, jeżeli złoży wniosek o nabycie przed upływem terminu określonego w wykazie, o którym mowa w art. 35 ust. 1; termin złożenia wniosku nie może być krótszy niż 6 tygodni, licząc od dnia wywieszenia wykazu,
3) jest najemcą lokalu mieszkalnego, a najem został nawiązany na czas nieoznaczony;
2. W przypadku zbiegu uprawnień do pierwszeństwa w nabyciu, stosuje się kolejność wymienioną w ust. 1.
3. Zbycie nieruchomości nie może nastąpić, jeżeli toczy się postępowanie administracyjne dotyczące prawidłowości nabycia nieruchomości przez Skarb Państwa lub jednostkę samorządu terytorialnego.
4. Osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 3, zawiadamia się na piśmie o przeznaczeniu nieruchomości do zbycia oraz o przysługującym im pierwszeństwie w nabyciu tej nieruchomości, pod warunkiem złożenia wniosków o nabycie w terminie określonym w zawiadomieniu. Termin ten nie może być krótszy niż 21 dni od dnia otrzymania zawiadomienia. Przy doręczaniu zawiadomień stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego.
5. Osoby, o których mowa w ust. 1 i ust. 6, korzystają z pierwszeństwa w nabyciu nieruchomości, jeżeli złożą oświadczenie, że wyrażają zgodę na cenę ustaloną w sposób określony w ustawie.
6. Wojewoda w odniesieniu do nieruchomości stanowiących własność Skarbu Państwa, a odpowiednia rada lub sejmik w odniesieniu do nieruchomości stanowiących własność jednostki samorządu terytorialnego, mogą przyznać, odpowiednio w drodze zarządzenia lub uchwały, pierwszeństwo w nabywaniu lokali ich najemcom lub dzierżawcom, z zastrzeżeniem art. 60.
7. Zbycie nieruchomości zabudowanej domem wielolokalowym na rzecz innych osób niż wymienione w ust. 1 pkt 1 i 2 nie może nastąpić z pominięciem pierwszeństwa w nabyciu lokali mieszkalnych przysługującego najemcom tych lokali.
8. Przepisów ust. 1 i 7 nie stosuje się, jeżeli zbycie następuje między Skarbem Państwa a jednostką samorządu terytorialnego albo między tymi jednostkami dla realizacji celów publicznych.
Zwracam tylko uwagę, iż tylko najemca ma szerokie uprawnienia, zaś Pani chyba nim nie jest
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
Odp.:Umowa najmu a pierwokup 2008/03/12 22:33
|
Oklaski: 0  
|
|
Przepraszam faktycznie mój post mógł być troszkę nie składnie opisany może tak w punktach: 1 Jestem najemcą lokalu o powierzchni 67m2 na czas nieokreślony. 2 w budynku są 2 lokale mieszkalne 2 lokal wynajmuje emerytowany nauczyciel również na czas nieokreślony 3 przed śmiercią mojego narzeczonego, kilka dni przed, jego matka zameldowała się bez jego zgody i podpisu, jako najemcy, na stałe. 4 przez rok od śmierci pierwszego najemcy nikt nie miał podpisanej umowy najmu po roku podpisałam umowę na czas nieokreślony, czyli obecnie ja jestem najemcą lokalu. matka zmarłego przez ten okres była dalej zameldowane i jest do tej pory bez mojej pisemnej zgody 5 Gmina chce wystawić cały budynek do przetargu. Pani wójt mówi ze nie ma takiego przepisu bym mogła skorzystać z prawa pierwokupu i ze matka zmarłego ma większe prawa choć najemcą nie jest i nigdy nie była. 6 lokal został przystosowany dla potrzeb niepełnosprawności mojej oraz mojego świętej pamięci narzeczonego (podjazdy, uchwyty w łazience, likwidacja progów itd.) z środków naszych wspólnych oraz z funduszy PFRON
Z tego co Pan napisał wynika, że mam prawo do wykupienia tego lokalu. Proszę potwierdzić czy dobrze wnioskuję.
|
|
|
|
|
|
|
Odp.:Umowa najmu a pierwokup 2008/03/12 22:46
|
Oklaski: 5  
|
|
Czy w moim przypadku można skorzystać z prawa pierwokupu ,lub jakiegoś innego przepisu pozwalającego mi na przejęcie lokalu ? Art. 34. 1. pkt 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami - W przypadku zbywania nieruchomości osobom fizycznym i prawnym pierwszeństwo w ich nabyciu, z zastrzeżeniem art. 216a, przysługuje osobie, która spełnia jeden z następujących warunków: jest najemcą lokalu mieszkalnego, a najem został nawiązany na czas nieoznaczony; czyli przysługuje Pani prawo pierwszeństwa w nabyciu nieruchomości. Na wszelki wypadek złożył bym wniosek o wykupienie lokalu.
Czy faktycznie moja teściowa ma większe prawa niż ja ? z przedstawionych mi informacji nie wynika aby teściowa miała większe prawa, chyba że miał zastosowanie art 691 który wskazałem i teściowa wstąpiła w prawa po zmarłym
Czy gmina ma prawo wystawić budynek na przetarg mimo iż zamieszkują go osoby wywiązujące się z umowy? wydaje mi się że może.
|
|
|
|
|